Головна » 2018 » Травень » 30 » На території Балаклійського лісгоспу відбувся обласний семінар на тему : «Стан охорони та захисту лісів Харківської області».
1:29 PM
На території Балаклійського лісгоспу відбувся обласний семінар на тему : «Стан охорони та захисту лісів Харківської області».

25 травня 2018 року на території підприємства відбувся обласний семінар на тему «Стан охорони та захисту лісів Харківської області» за участю головних спеціалістів Харківського ОУЛМГ, Директора та головного лісопатолога ДСЛП «Харківлісозахист», представників місцевих та районної ради, Головного інженера ДП «Харківська державна лісовпорядна експедиція», Начальника ВП «Харківська ЛНЛ», Завідувача лабораторії захисту лісу УкрНДІЛГА, Начальника відділу КЕП, ЕП, Б та ЗС ДЕПР Харківської ОДА та  всіх головних лісничих та інженерів охорони та захисту лісу лісгоспів області.

 

    Згідно програми семінару було розглянуто такі питання :

  1. Стан та розповсюдження осередків короїдів в Харківській області.
  2. Стан охорони лісів в пожежонебезпечний період 2018 року.
  3. Особливості проведення заходів в об`єктах природо-заповідного фонду.

      Головним питанням семінару був захист лісу в Харківській області, а саме розповсюдження верхівкового та шестизубого короїдів. На території Андріївського лісництва в кварталі 16 виділ 4 учасниками семінару було розглянуто дерева вражені верхівковим та шестизубим короїдами.

     Директор ДСЛП «Харківлісозахист» Давиденко К.В. зупинилася на методах боротьби з короїдами. Більш приділила уваги на біологічному методі боротьби, а саме крім своєчасних рубок можна запроваджувати заходи з приваблювання птахів, переважно дятлів і синиць, які можуть знижувати чисельність популяції короїдів на 10-30%. Також у деяких країнах використовують хижаків - у Австрії, Канаді, США, Росії і Туреччині використовують біологічний метод вирощування і випускання хижих комах, який на сьогодні починає запроваджуватись в Україні.  Державне агентство лісових ресурсів України впроваджує сумісний проект, згідно якому Міністерство лісового господарства Туреччини надало Державному спеціалізованому лісозахисному підприємству «Харківлісозахист» лабораторне обладнання для вирощування двох видів комах-хижаків, які можна вирощувати в лабораторних умовах і потім випускати в ліс, як елемент інтегрованого захисту лісу проти короїдів.

Личинки короїдів розвиваються приховано в тканинах дерев, формуючи специфічні ушкодження під корою. Thanasimus formicarius – мурахо жук, який є в Україні і особи якого здатні знаходити яйця, личинок, лялечок і дорослих жуків короїдів під корою дерев, знищувати їх, забезпечуючи біологічний захист дерев.

В зв’язку з використанням хімічних препаратів в агроному секторі, більша частина цих жуків знищується, але вирощування їх в лабораторії і випуск в природу може забезпечити поступове знищення осередків короїдів. Такий досвід використання жуків як біологічних засобів досить успішно використовується у Туреччині, а також в Бельгії, Грузії, Росії і Австралії тощо протягом останніх десятиріч і є елементом інтегрованого захисту насаджень проти короїдів. Так, на сьогодні в Туреччині працює 17 біолібораторій по вирощуванню хижих жуків та виробництву інших засобів біологічного захисту.

Треба освідомити, що застосування біологічних засобів це недешевий і довготривалий процес. Необхідно виростити достатню кількість жуків в лабораторії для випуску, тому на величезних територіях в десятки тисяч гектарів ефект застосування хижих комах був помітний тільки через декілька років, в залежності від обсягів випуску жуків. Але ж зниження щільності другої популяції короїда буде помітно вже в рік випуску.

На сьогодні лабораторне обладнання встановлено у корпусі біолабораторії ДСЛП «Харківлісозахист» і підприємство розпочало вирощування хижих жуків. Перші випуски хижих жуків для проведення виробничих дослідів і встановлення оптимальних термінів і кількості заплановані проводитись у лісогосподарських підприємствах Сумського обласного управління лісового і мисливського господарства, де осередки масового розмноження та всихання сосни тільки почались.

     Також   головним лісопатологом ДСЛП «Харківлісозахист» Батуркіним  Д.О. на дослідній ділянці була представлена феромонна пастка, колекції верхівкового та шестизубого короїдів, було показане заселення шкідників на прикладі модельного дерева.

     За словами Першого заступника начальника управління Харківського ОУЛМГ Попова О.Ф., одним з найнебезпечніших ворогів соснових лісів України та загалом Східної Європи на сьогоднішній день є верхівковий та шестизубий короїди. В 2016 році в області вперше виявлений осередок вершинного короїда в Васищівському лісництві ДП «Жовтневий лісгосп» на площі 6 га, на всій площі осередку проведені суцільні санітарні рубки. В 2017 році на площі 203 га виявлений осередок вершинного короїда в лісах ДП «Чугуєво-Бабчанський лісгосп» в зазначеному осередку на 2018 рік заплановано проведення вибіркових рубок. В 2018 році виявлений осередок шестизубого короїда в комплексі з вершинним короїдом  на території Андріївського лісництва ДП «Балаклійський лісгосп» на площі біля 150 га .

        Даний семінар дозволив визначати наявність та шляхи вирішення проблеми заселення короїдами хвойних насаджень. Протистояти пошкодженню короїдів лісівники Харківщини будуть шляхом своєчасного очищення лісосік, проведенням санітарних рубок, встановленням феромонних пасток, розвішуванням штучних гніздівль для птахів, створенням мішаних лісових культур.

 

Провідний інженер з охорони та захисту лісу

Вакуленко Сергій

Переглядів: 445 | Додав: esc2 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar